Cieżko pali po dłuższym postoju

Jeżeli masz jakiś problem z cb, to tutaj na pewno coś poradzimy.

Cieżko pali po dłuższym postoju

Postprzez cmielu 22 lut 2010, o 22:14

Witam mam problem ze swoja cebulką jesli postoj dłużej tzn. miesiąc, dwa. to wtedy bardzo cieżko pali krece krece aż mi rozrusznika szkoda. Ja mysle ze to spowodowane jest nie wyregulowanymi zaworami i że trzeba gaźniki z synchronizować, Myslicie że mam rację czy to coś innego? czekam na jakieś porady z góry dziekuje
cmielu

Re: Cieżko pali po dłuższym postoju

Postprzez Plantator 22 lut 2010, o 22:47

a dlaczego ci nie odpala?
zalewa sie czy co? moze swiece juz masz dobite, no i chyba wiesz o tym zeby niegasic silnika po 30 sec odpaleniu bo swiece lubia padac.
Plantator

Postprzez cycu767 23 lut 2010, o 08:04

ja tez tak mialem.... zostawilem cebulke w nieogrzewanym garazu na 3-4 miechy bez odpalenia ;-) przyjechałem, chciałem odpalić a tu dupa ;-)

zdjąłem bak, wylałem to syfiaste paliwo, z wężyka też wylałem, odkręciłem dysze i też coś tam wyleciało....
Wykręciłem świece (czarne jak noc listopadowa), wygrzałem i wypaliłem je nad płomieniem...
Następnie bez założonych świec pokręciłem trochę rozrusznikiem, coby tam resztki paliwa "wybublać".
Następnie podgrzałem świece, i takie gorące wsadziłem w silnik ;-)...

Do wężyka podłączyłęm strzykawkę i wlałem tam vervę 98...
Obrazek
tak to wyglądało, mam jeszcze filmik, ale trzeba by audio wyciszyc bo az wstyd ;-)
--------------
EDIT:
no i proszę, filmik też jest ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=YAoYTMeRRgs
ARRRRRGH !!!
cycu767

Postprzez cmielu 23 lut 2010, o 20:50

I co po takim zabiegu ofrazu odpaliła? A do pytania "Plantator" to ją zalewa jak tak nie chce odpalić
cmielu

Postprzez cycu767 23 lut 2010, o 20:52

zalezy co rozumiesz przez "odrazu"...

trzymajac przez jakis czas rozrusznik zalapala ;-) doslownie kilka chwil ....

masz do wyboru dwie rzeczy... swiece albo syfiaste paliwo...

no chyba ze cos ci sie zatkalo albo zasyfilo... z reguly paliwo odstane po paru miesiacach to nadaje sie juz do kosiarki ;-P
ARRRRRGH !!!
cycu767

Postprzez kudlaty 23 lut 2010, o 21:17

Ja zrobiłem regulacje gaźników i widać różnicę w odpalaniu więc może to by pomogło. Jest też fajny środek do pomocy przy odpalaniu "autostart" (na każdej stacji benzynowej można to dostać ok 35zł). W motocyklu tego nie sprawdzałem, ale koledze kiedyś zabrakło paliwa w dieslu (jest to gorsza sytuacja niż w benzynie bo diesla trzeba odpowietrzać itp). Spróbowaliśmy tym autostartem i szybko odpalił bez odpowietrzania i innych zabiegów. Polega to na tym że do filtra powietrze psika się ten spray. Jest to jakaś taka mieszanka że wszystko potrafi odpalić. Myślę że CB bez problemu by na tym odpaliła nawet po długiej przerwie.
kudlaty

Postprzez toldo 3 mar 2010, o 16:10

Z samostartu potrafi nieźle jeb*** :P
toldo

Postprzez rmycek 4 mar 2010, o 17:36

Dziś odpaliłem swoją cebulkę po zimowym postoju ( 3 miesiące bez uruchamiania). Włożyłem akumulator ( miałem go podładować, ale jakoś zeszło...), dokręciłem klemy i ...... odpalila za trzecią próbą. Huraaaaa! A teraz pali na dotyk. Ona jest jak wino, im starsza ( 17 lat ) tym mniej kłopotów. Umówilem sie dzisiaj na wiosenny przegląd. Niech no tylko zrobi się troszkę cieplej, bo rano było -6C.
Nie jedź szybciej, niż potrafisz myśleć!
Honda CB 500 1993
Honda CIVIC 5D
rmycek

Postprzez Magda 8 mar 2010, o 18:07

WÄ…tek zablokowany!
Istnieje już wątek, w którym poruszany jest niniejszy problem! :evil: Obrazek
=> Cebulka nie odpala.
GG: 4942175
Hasta La Victoria Siempre!
Magda

Powrót do Warsztat

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość