Wężykowanie

Jeżeli masz jakiś problem z cb, to tutaj na pewno coś poradzimy.

Re: Wężykowanie

Postprzez bilgat6 7 lip 2010, o 08:43

wężykowanie to dla mnie co innego niż ściąganie więc może małe nieporozumienie się wkradło.
do szczęścia wszyscy potrzebują miłości i nie wystarczy być kochanym, trzeba umieć kochać.
w momencie kiedy przestaniesz się oszukiwać poczujesz się lepiej.
nie wszystko jest takie jak się wydaje
bilgat6

Postprzez bobi 28 lip 2010, o 14:00

emils napisał(a):nie wiem dokładnie o czym mówisz, ale moto wężykuje cały czas (jak mówił bilgat).
a jesli chodzi o Twój problem, to możesz mieć coś z ramą...

Myślę, że trochę mylimy definicje. Co innego toczące się koło które utrzymuje równowagę ponieważ zatacza na przemian kręgi o ogormnych promieniach nie widoczne dla nas gołym okiem i dzięki temu utrzymuje równowagę tak jak stwierdzili to przedmówcy, gdyby zablokowac koło na sztywno to by sie wywróciło i tu maja 100% racji, a co innego sytuacja, gdzi podczas jazdy np 90 na godzinę puszczasz kierownicę a ona wpada w taki rezonans, że przemawiam głosem radia maryja :D . a tak na poważnie to tak szybko drga że motocykl nie nadąża weżykować.
Motocykl przy prędkości powyzej 40 km/h powinien bez trudu utrzymywać linię prostą. W przypadku mojej cebuli jest tak, że dragania wystepują różnie czasem przy 60, czasem przy 90. zalezy to tez od asfaltu.
Natomiast jechałem CBR 600 i tam tego zjawiska nie zauważyłem w ogóle.
Śłyszałem, że może nierówna ilośc oleju w lagach tez może byc problemem.
Pozdrawiam
bobi

Postprzez emils 28 lip 2010, o 14:11

Co do tego płynu w lagach
Możliwe, że to przyczyna. Ale musiałbyś mieć bardzo mało w jednej ladze, ponieważ u mnie właśnie z jednej cieknie. Mam tak od początku, więc trochę płynu wyciekło, a niedawno puszczałem kierownicę i nie miałem wężykowania.
emils

Postprzez sad 28 lip 2010, o 20:44

Powodów może być kilka:

- nierównomierna ilość oleju w obu lagach
- niewyważone koło
- zniszczona opona
- zajechane łożyska główki ramy
- za małe / za duże ciśnienie powietrza w oponie
- dziurawe drogi ;)

Do zredukowania shimmy podczas zakrętów na nierównych drogach nie pozostaje nic innego niż instalacja amortyzatora skrętu ;)
Alembic Orion 6
sad

Postprzez raVek_ 28 lip 2010, o 21:07

Mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że jak kupowałem swoje moto to sprawdzałem czy kierownica nie drży(nie wężykuje), i drżała jak głupia, jednak wszystko pozatym bylo ok nawet bardzo ok, kolega doradzil mi żebym ją wziął więc wziąłem, i jak troche pojeżdziłem i znowu puściłem kierownicę(tak z ciekawości) to nawet minimalnie nie drgnęła, teraz za każdym razem jak puszczę kierownicę to ani drgnie, więc przypuszczam że mogła to być nierówna nawierzchnia bądź to sprawa obciążenia, bądź inna przyczyna... Takich przyczyn może być wiele, sam do tej pory nie wiem czemu przy zakupie mi drgała(może byłem zestresowany i się trząsłem :D ) a może była nierówna nawierzchnia a może... Więc sprawdź sobie to jeszcze raz na spokojnie i będziesz wiedział czy to problem z moto czy może akurat nawierzchnia bądź cos innego było nie tak...
raVek_

Postprzez Tomek Będzin 29 lip 2010, o 19:27

[quote="sad"]Powodów może być kilka:

- nierównomierna ilość oleju w obu lagach
- niewyważone koło
- zniszczona opona
- zajechane łożyska główki ramy
- za małe / za duże ciśnienie powietrza w oponie
- dziurawe drogi ;)

Koledzy, olej w lagach wykluczam, bo przed wymianą i po jest tak samo(wymieniałem uszczelniacze)
niewyważone koło też wykluczam , bo specjalnie wyważyłem i dalej to samo
zniszczona opona - bieżnik ok, ale są zęby trochę, wcześniej też były - wykluczam
łożysko kiery - malutki luz - może to właśnie to.
ciśnienie było ok - wykluczam
a na drogach testowałem różnych - nie ma znaczenia.

A jak kupowałem to kierownica nie latała, było ok.
Generalnie ciężko zdiagnozować, ale chyba postawie na łożysko główki, bo raczej wątpię w to że od założenia
stelaża i kufra.
Tomek Będzin

Postprzez mathee 29 lip 2010, o 21:38

Tomek Będzin napisał(a):raczej wątpię w to że od założenia stelaża i kufra.

A ja jestem w 99% pewny, że to właśnie to - przynajmniej ja (i paru innych znajomych również w innych motocyklach) tak mam - przy ok 50-70 km/h z założonym kufrem kierownica po puszczeniu drga dość mocno, po zdjęciu kufra efekt znika.
Oczywiście wiatr tylko wspomaga drgania, znaczenie ma też nachylenie podstawy kufra i samego kufra.

Dodam że kufer mam nie taki znów duży - 32 litry, płyta jest mała i założona na stelażu Givi, więc ona sama nie powoduje efektu drgania, dopiero po założeniu kufra się on pojawia i to w ograniczonym zakresie prędkości, co jest zupełnie logiczne i normalne, biorąc pod uwagę zmianę aerodynamiki motocykla przez kufer.

Ps. Zmieniałem dopiero niedawno łożysko główki ramy - efekt z kufrem jest taki sam.
mathee

Postprzez bilgat6 30 lip 2010, o 06:55

strugi powietrza opływające kierowcę napotykają na sporą przeszkodę w postaci kufra. efekt jest taki jakby ktoś szybko naprzemiennie bujał motocyklem z jednej strony na drugą. właśnie takie turbulencje.
do szczęścia wszyscy potrzebują miłości i nie wystarczy być kochanym, trzeba umieć kochać.
w momencie kiedy przestaniesz się oszukiwać poczujesz się lepiej.
nie wszystko jest takie jak się wydaje
bilgat6

Postprzez sad 30 lip 2010, o 21:24

To odczep kufer i zobaczysz czy problem nadal występuje ;)
Alembic Orion 6
sad

Postprzez Tomek Będzin 3 sie 2010, o 16:21

sad napisał(a):To odczep kufer i zobaczysz czy problem nadal występuje ;)

To zmienia postać rzeczy, faktycznie zobacze jak jest bez kufra (kufer mam GIVI E46 na wingrack`u)
Ale żeby aż takie "shimmy" to powodowało ?
Tomek Będzin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Warsztat